Turska serija Payitaht: Abdülhamid

Payitaht: Abdülhamid je turska televizijska serija. Serija prati život Sultana Abdulhamid Hana, koji se na presto popeo 1876. godine i tu ostao 33 godine. Abdulhamid je u istoriji upamćen kao borac za opstanak Osmanskog carstva i koji je bio poznat pod nadimkom ¨Veliki kan¨.

Turska serija Payitaht: Abdülhamid

Trenutno je u toku 4. sezona, a premijerno prikazivanje je bilo 24. februara 2017. godine. Režiser serije je Serdar Akar. Prvo emitovanje ove serije je bilo na turskoj nacionalnoj televizij TRT 1.

Glavne uloge tumače Bulent Inal i Ozlem Conker. Pored njih u seriji igraju Bahadir Ienisehirlioglu, Hakan Boiav, Kain Sipahi i drugi.

Abdulhamid je došao na presto u jako teškom i diskutabilnom periodu po Osmansko carstvo. U seriji je opisano poslednjih 13 godina od ukupno 33 godine njegove vladavine. Svojom snagom, inteligencijom i dobrim odlukama uspeo je održi Osmansku imperiju.

U seriji je obrađen rat Osmanskog carstva protiv Grčke, koji je nakon dužeg perioda završen pobedom Osmanlija.

Pokušaj oduzimanja palestinske teritorije nakon 1. Cionističkog kongresa je prikazan kao period u kom je Abdulhamid bio izuzetno uspešan i ostvario još jednu pobedu.

Još jedan značajan projekat ovog sultana bila je izgradnja Hidžaz železnice.

Serija ima 2,84 miliona pregleda po epizodi, što je svrstava u 30 najpopularnijih turskih serija. U sporednim ulogama se pojavljuje veliki broj glumac, a ukupan broj se penje do 500. U seriji se povremeno pojavljuju i velikani turske kinematografije. Na seriji je radila tehnička ekipa od 120 osoba.

Prevod serije na EXYU jezik: Movtex.Com

What's Your Reaction?

like
2
dislike
0
love
0
funny
0
angry
0
sad
0
wow
0